Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Какво се крие под кората

19.07.2018г.

Едва ли има някой, който да не обича диня и пъпеш, но знаем ли какво съкровище се крие под кората им. Колко много ползи за здравето ни носят.
На повишените стойности на калия се дължи диуретичния ефект на динята и лечебния ефект при възпаление на бъбречното легенче и пикочните пътища, при камъни и пясък в бъбреците, при възпалителни процеси в черния дроб и жлъчния мехур, при отоци. Особено полезни при наднормено тегло са разтоварващите динени дни. Консумацията на диня стимулира полезната микрофлора в червата и съдейства за отстраняване на излишния холестерол. Динята и пъпешът са богати на целулоза и пектин. Когато тези вещества липсват в менюто в гънките на червата се развиват гнилостни процеси, които са предпоставка за редица заболявания, включително рак на дебелото черво.
Богатото съдържание на витамин С и фолиева киселина в динята спомага за профилактика на атеросклерозата.

Дините и пъпешите съдържат важни биоактивни вещества. Високото съдържание на антиоксиданти помага в борбата със свободните радикали. Антитромбозното вещество аденозин предотвратява съсирването на кръвта. Така предпазва от тромбози и сърдечен инфаркт.
Дините и пъпешите съдържат силни притиворакови вещества.
Съдържат голямо разнообразие от витамини – С, Б комплекс, Е, каротин, както и минерали и ензими.

Пъпешът е много полезен при анемия, поради високото съдържание на фолиева киселина и желязо. Богати на желязо са и дините.
Дините и пъпешите са подходящи и при инфекции. Високото съдържание на витамин С засилва имунната система.

Въпреки изключително високите лечебни и хранителни качества пъпеша и динята не трябва да се консумират при хора с възпалителни заболявания на червата, при болни от диспепсия и захарен диабет.



Прикачени файлове:




Меню Статии