Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Тученицата - продължение

27.06.2018г.

Тученицата съдържа значителни нива на витамин С и провитамин А, и двата действащи като антиоксиданти за предпазване от определени видове рак и по-конкретно от рак на белия дроб и на устата. Обаче, тученицата също така съдържа беталаинови пигментни съединения, които придават на растението отчетливия му жълт и червен цвят. Бета-цианините и бета-ксантините са пряко свързани с антимутагенното действие в тялото, което означава, че спират свободните радикали да не причиняват мутации в здравите клетки, и по този начин помагат за предпазване от развитието на рак.

Множеството минерали в тученицата - калций, магнезий, желязо и манган са все елементи необходими за развитието на костната тъкан и ускоряват процеса на заздравяване в костите на тялото. Това може да спомогне за предпазване от остеопороза.
Поради високото съдържание на желязо и мед в тученицата, растението стимулира производството на червените кръвни телца. Тези два минерала са особено важни за стимулирането на кръвообръщението, което означава пренос на повече кислород до основни части на тялото и общо подобрение на ефикасността на метабилизма!
Тученицата е естествен антибиотик и унищожава редица бактериите и различни болестотворни гъбички. Прясна тученица, смачкана на каша с малко оцет се налага външно при кожни болести и проблеми - при сърбежи и пъпки по ръцете и краката. Това е много подходяща билка за лечение на екзема. Добре е да се взима както вътрешно, така и да се налага външно върху участъците с екзема. В Китай тученицата е позната като ефикасно средство за лечение на червен вятър. Върху засегнатото място се слага кашичка от прясно нарязана и счукана тученица. След като кашичката изсъхне се сменя с нова. Общо процедурата се прави 3 пъти на ден. След два дни се вижда значително подобрение: зачервената и подпухнала зона на кожата намалява и постепенно изчезва.
Билкарите я смятат за прекрасна билка, а майсторите-готвачи — за прекрасна храна. Тученицата притежава леко лимонен и солен вкус, а при топлинна обработка вкусът става по-кисел. Ето някои идеи как да си я приготвите: • вкусна е с гъби • в Китай я приготвят заедно с домати и яйца • в Турция я смесват с кисело мляко на салата • добра комбинация е салата от риба тон с тученица • може да се задушава с други зеленчуци • по-големите стъбла може да се правят на туршия • тученицата може да се слага в сандвичи • добавя се към ястия с пилешко месо • тученица на пара се овкусява с малко зехтин и сол. • 2 с.л. листа от тученица вървят добре към всяка супа • пробвайте крем супа от картофи и тученица • направете си фреш - сок от пресни листа от тученица • витаминозна салата се получава от сварено червено цвекло и пресни листа от тученица с малко лимон • опитайте баница с тученица.
С а л а т а п р и г р и п и н а с т и н к а - пресни листа от тученица, рукола, босилек и кресон се нарязват и смесват с малко чесън, сол и зехтин. Тази салата е била много популярна през 17 в. в Европа и са я използвали за предпазване и лечение на грип и настинка.

Единственият потенциален недостиг, открит от учените в тученицата е относително високото й съдържание на оксалова киселина, което може да усили образуването на оксалати в тялото, от които се формират камъни в бъбреците. Ако вече страдате от камъни в бъбреците, по-добре избягвайте тученицата. Не се препоръчва и по време на бременност, защото повишава тонуса на маточната мускулатура, което може да доведе до аборт или преждевременно раждане.



Прикачени файлове:




Меню Статии