Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Тайната на най-здравите народи - Окинава

15.03.2017г.

Жителите на остров Окинава се хранят преди всичко с растения. Тяхното дълголетие, както и отсъствието на дегенеративни заболявания, особено на рак, са привлекли вниманието на учените.
По времето на Втората световна война група военни лекари направили поредица от аутопсии на жители от този остров, загинали в битка, и успели да докажат, че дори и най-възрастните от тях нямали атеросклероза, тумори, артроза или други дегенеративни болести.
Жителите на Окинава живеят в продължение на около 110 години здрав, нормален и продуктивен живот.
Последните проучвания предполагат, че най-важният фактор, който влияе върху дълголетието на жителите на Окинава, е здравословното хранене, което хората там практикуват в продължение на векове.
Най-характерното за здравословното хранене на дълголетниците, които живеят на остров Окинава, е:



  • - Храна, богата на антиоксиданти - зеленчуци, плодове, корени и грудки.
    Тези храни са богати източници на витамини и минерали.


  • - Диетата Окинава е почти вегетарианска и е богата на морски дарове.




Традиционното хранене на островитяните включва сравнително малко количество риба и малко повече соя, нискокалорични зеленчуци, грах и други бобови растения.
Тези хора почти не ядат месо, яйца или млечни продукти. Рибното меню осигурява достатъчно омега-3 мастни киселини.
Соята освен че е много добър източник на протеини, съдържа и много съединения като разтворими фибри, антиоксиданти, както и растителни стероли.
Тези веществата помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак.
- Диетата на островитяните е с 20% по-малко калории, отколкото един среден японец приема. Доказано е, че ако човек свикне да приема по-малко калории, толкова, колкото тялото изгаря, то това неминуемо се отразява както на общото здраве, така и на продължителността на живота. На тялото не му се налага да хаби ценни сили за преработването на излишната храна.


Прикачени файлове:




Меню Статии