Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Калций

02.06.2016г.

Функция: важен елемент за костната и мускулната сис­теми, за регулирането на съсирването на кръвта. Той контро­лира също мускулната контрактилност, функцията на нерв­ната система, сърдечния пулс, и активира някои ензими в кле­тъчния метаболизъм.


Източници: Повечето тъмнолистни зеленчуци (с изключение на спанак) По-малки количества в бобови, кореноплодни и бадеми. Най-много се съдържа в сусаменото семе, сиренето, кашкавала и соята.


Дневни нужди:

  • Деца, мъже, жени  800 мг
  •  Младежи, бременни, кърмачки 1200 мг




При недостиг: развива се остеопороза, чупливост или по-­трудно заздравяване на костите, мускулни спазми, безсъние, предменструално напрежение и менструални болки.


Токсичност: обикновено употребата на калций зависи от количеството, което чревният тракт може да абсорбира. Но излишъкът (над 2 500 мг дневно) може да се намеси в мета­болизма на магнезия.


Допълнителни интересни особености: около 15 до 40  от поетия калций се абсорбира. Калциевият цитрат е по-ефек­тивен от съставките на калциевия карбонат и при употребата не е необходима стомашна киселина за усвояването му.


Прикачени файлове:




Меню Статии