Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Водата - чудото без калории

04.05.2012г.

Водата - чудото без калории


Можете ли да си представите да се опитвате да измиете мивка пълна с мръсни чинии само с една чаша вода? Ще бъдат ли чиниите наистина чисти?



По подобен начин, когато не пием достатъчно вода тялото трябва да изчисти мръсотиите в много по-концентрирана форма. Това често причинява телесна миризма, лош дъх и неприятно миришеща урина.



 



Проучванията показват, че повечето хора не пият достатъчно вода.



Днес безалкохолните напитки са се превърнали в основното питие както на млади, така и на стари. Средният тийнейджър изпива от две до три кутии на ден, а някои – дори шест или седем.



Много възрастни пият повече бира, отколкото вода. В прибавка се консумират много чай, кафе и други напитки.



Какво се случва, когато отидете на ресторант, за да ядете? Обикновено сте попитан с очакване: “А какво желаете за пиене?” Не е ли странно, че много малко хора си поръчват вода? Вместо това, повечето предпочитат безалкохолни и други напитки, без да мислят от какво наистина се нуждае тялото.



Библията ни увещава да се грижим за телата си и да пием онези неща, които прославят Бога чрез спомагането за добро здраве.



В 1Кор.10:31 четем: “И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава.”



 



Чистата вода със сигурност изпълнява условията.



Защо водата е толкова важна?



Нашите тела са толкова зависими от водата, колкото колите са зависими от радиаторите си.



Много хора са изненадани да научат колко много вода тялото реално съдържа.



Средният човек е 60% вода.



... а бебето е дори повече – 75%.



Невероятно изглежда, но нашите мозъци са 85% вода.



Водата е нужна за всяка функция в човешкия живот, включително:



- дишане



- храносмилане



- слюноотделяне и сълзи



- терморегулация



- гъвкавост (на мускулите, сухожилията, хрущялите и костите)



 



Основните източници на вода са:



- храната (особено под формата на плодове и зеленчуци)



- пиенето на вода и други течности



 



Днес хората изглежда да пият всичко друго, но не и вода.



Безалкохолните не са добър източник на вода, защото съдържат добавки като захар, кофеин и фосфор, които са вредни за нашето здраве.



Можете ли да вземете чаша вода, да добавите 8 до 12 чаени лъжички захар, да размесите с доза химикали и да наречете полученото освежително или здравословно? Това е което производителите на безалкохолни правят!



Алкохолът и кофеиновите кафе и чай, както и безалкохолните могат да имат диуретичен ефект. Най-добре е да не ги имате като ваши напитки, тъй като те всъщност подпомагат дехидратацията.



 



Напитки различни от водата причиняват други проблеми.



Много напитки повишават секрецията на киселини в стомаха, които могат да причинят парене в стомаха и възпаление или язва .



Някои видове сода съдържат фосфорна киселина, която спомага за изчерпването на телесните запаси на калций, допринасяйки по този начин костите да станат чупливи.



Много от тях съдържат калории, които трябва да бъдат смлени като храна. Подобни калории могат да причинят натрупване на мазнини, нарушено кръвно налягане и стомашно разстройство.



 



Могат ли диетичните напитки “без захар” да решат тези проблеми?



Докато много диетични напитки не съдържат захар или калории, те причиняват други безпокойства. Почти всички напитки, със захар или не, съдържат химикали, които са добавени за цвят, аромат, съхранение или поради други причини. Някои от тях могат също да дразнят деликатните стени на стомаха, а други да натоварват и замърсяват черния дроб и бъбреците.



Пиенето на вода елиминира всички тези проблеми.



То не носи излишни калории, които да забавят храносмилането или да прибавят нежелани мазнини. То няма дразнители, носещи стрес на чувствителните стени на храносмилателния тракт, то е лесно достъпно и евтино!



- Без калории



- Без дразнители



- Лесно достъпно



- Евтино



 



Всеки ден нашите тела губят вода.



Как губим вода?



Нормалната загуба на вода става по 5 начина:



- незабележимо запотяване



- видимо изпотяване



- дишане



- чрез бъбреците (като урина) – Нашите бъбреци преработват повече от 177 литра вода на ден.




  • чрез червата (като отпадъци)



 



Нашите тела губят вода дори докато спим. Човек, който почива ще губи около 2.3 литра вода на ден от бъбреците, червата и дишането.



С това голямо количество вода напускащо телата ни всеки ден, изглежда очевидно, че ние трябва да се презареждаме. Ако не го правим, рискуваме да се дехидратираме.



 



Как можем да знаем дали сме дехидратирани?



 



Ето няколко признака:



“Жаждата” не е надежден индикатор за нуждите на тялото; поради това ние трябва да пием повече вода, от колкото чувстваме, че се нуждаем.



Цветът на урината може да бъде един от най-надеждните индикатори за обезводняване. Ако тялото има достатъчно течности урината ще бъде бледо жълта на цвят.



Други знаци за лека дехидратация включват:



- главоболие



- запек



- умора



- суха кожа



 



Колко вода трябва да пиете?



За да отговорим на този въпрос нека погледнем ролята, която водата е изиграла за първото покоряване на връх Еверест.



През 1952 швейцарци правят добре планиран опит, но се провалят само на 240 метра преди върха. Какво се объркало?



Било открито, че катерачите имали средно по-малко от 2 чаши вода на ден. Това било много малко количество за мъже, които се напрягали толкова много, на такава голяма височина.



Така че, когато британска експедиция водена от сър Едмънт Хилари направила своя опит една година по-късно катерачите пили средно по 12 чаши вода на ден. Какъв бил резултатът?



Британците успяли и забили първото знаме на най-високия връх в света. Каква беше разликата между победата и поражението?



Според сър Джон Хънт, организатор на британската експедиция, голяма част от техния успех се дължи на изобилното пиене на вода.



И така от колко вода се нуждаем? Препоръките са за най-малко 8 чаши вода дневно.



Ние бихме казали: “5, за да останете живи, 8, за да се чувствате страхотно и 10, за да се подмладите”. Наистина ли пиенето на толкова вода е толкова трудно? Само ако нямате план.



Ето няколко предложения:



- Започнете с две чаши вода след ставане всяка сутрин. Вижте колко бързо урината се изчиства до бледо жълта – нормалния й цвят.



- Дръжте чаша или бутилка под ръка на вашето работно място, в кухнята, банята или където и да прекарвате редовно известно време.



- Пийте между яденетата. Чакайте два часа след яденето преди да пиете вода, за да не прекъсвате процеса на храносмилане.



- Поставете си целта да пиете 8 или повече чаши вода на ден.



Веднъж да свикнете да пиете адекватни количества вода, вие ще забележите промяна във вашата будност и общо чувство за добро състояние.



 



Какъв вид вода е най-добра?



С докладите за замърсяване с тежки метали, ядрени отпадъци, изкуствени торове, пестициди, хербициди и просмукани горива – някои хора се страхуват да пият водата, която тече от кухненските им кранове.



Повечето общински системи са тествани ежедневно и ако вашата вода е по стандарта, това което тече в крана може да е точно толкова сигурно, колкото бутилираната вода, която купувате. А е толкова по-евтино!



Ако искате да вземете допълнителни предпазни мерки, опитайте да използвате филтър за водата. Прост, качествен филтър с въглен премахва повечето замърсявания и прави водата приятна на вкус.



Иронично е, че повечето от нас се изправят пред по-голям риск от пиенете на недостатъчно вода, отколкото от възможните замърсители в нея.



Писанието често използва водата, за да илюстрира както физически така и духовни истини. Както сме насърчени да пием духовно от водата на живота, нека помним да пием изобилно вода – нашето най-добро природно лекарство.



 



В Откровение 22:17 нашият Небесен Баща дава невероятна покана към жадния свят. Той казва: “Дойди. И който е жаден нека дойде. Който иска, нека вземе даром водата на живота.”



 



Следващият път, когато ви попитат: “Нещо за пиене?” можете да кажете: “Чаша вода би било чудесно; в края на краищата, тя е най-добото питие.” 





Прикачени файлове:

Slide58.JPG



Меню Статии