Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Тученицата

13.06.2018г.

Преди да решите да я изхвърлите като бурен, прочетете това.
Растението има редица важни за здравето свойства: антитоксично, кръвоспиращо, общо тонизиращо, регенериращо, хипогликемично, антибиотично , антигъбично и противопаразитно действие. Регулира апетита въздействайки на хормоните лептин и грелин. Поддържа нормалната функция на сърдечно съдовата система.
Според китайската медицина тученицата лекува: авитаминоза, грип, вирусни инфекции, очни болести, сухота в очите, афти в устата, зъбобол, възпалени сливици, кашлица, анемия, атеросклероза, инфаркт, диабет, възпаления на лимфните възли, остър артрит, хепатит, мастит, болести на щитовидната жлеза, киселини в стомаха, язва на стомаха и дванадесетопръстника, диария, запек, апендицит, ентероколит, чревни паразити, тения, цистит, кръв в изпражненията, хемороиди, маточен кръвоизлив, възпаления на половите органи, кожни болести, дерматит, екзема, акне, циреи, червен вятър, затлъстяване, ухапвания от насекоми и змии, химически отравяния, депресия, раздразнителност, затлъстяване, тумори. Доза: 15 - 60 г.
Стара китайска поговорка гласи: „Бере се през лятото, а се яде през зимата”, когато няма много голям избор от зеленолистни растения за ядене. В Китай я сушат за зимата, но по-добре е да се замрази. Събира се, измива се хубаво, нарязва се на парчета и са слага в пликчета във фризера. Така може да се ползва през зимата и другите сезони. А ако си насадите тученица в саксии, може да си я отглеждате и у дома. Така ще имате прясна тученица дори и през зимата.
Много хора я смятат за бурен и се чудят как да се отърват от нея, а всъщност не знаят колко ценно лечебно растение имат в градината си. Ще я видите навсякъде, дори и в големите градове - израснала между процепите на тротоарите, покрай пътищата, в градините... Това е билка с много пробивен характер! Едно растение произвежда около 50 000 семена. В почвата семената могат да запазят кълняемостта си до 40 години. Обича топлината и слънцето. Не е нужно да я торите, нито пък да я поливате, тя така и така ще порасне. Истинска благодат от природата! Разбира се, ако я поливате по време на сухите и горещи дни, тученицата ще стане по-сочна и голяма. В Китай, САЩ, Турция, Близкия Изток и някои европейски страни продават тученица по пазарите за зеленчуци и магазините за здравословни храни
Преди използване, прясно набраната тученица трябва да се измие много добре в съд с вода, защото расте ниско до земята. Най-добре е да се събира преди цъфтежа, защото след като цъфне, вкусовите й качества намаляват. Тученицата е на едно от първите места сред зеленолистните растения по съдържание на провитамин А. Богата е още на вит. С и Е, протеини, хлорофил, калций, фосфор, магнезий, калий, манган, мед и желязо. Листата на тученицата съдържат омега-3 мастни киселини, които стимулират производството на хормона на щастието (серотонин) в мозъка. Ето защо тученицата е прекрасно средство при депресии. Тя ни помага да бъдем в добро настроение и да усещаме радостта от живота. Омега-З са важни за лечение на паническо разстройство и чувството за малоценност и в тази връзка редовното ползване на тученица ще помогне за преодоляване на тези проблеми. В 100 г прясна тученица се съдържат 350 мг омега-3 мастни киселини. Омега-З предпазва сърцето от сърдечен удар и регулира имунната система.
Притежава общоукрепващо и балансиращо действие. Лекува възпаления от най-различен характер по цялото тяло. Тученицата е подходяща билка за децата. Действието й е леко и балансирано и прави децата по-здрави и силни. Помага при грип, болно гърло, висока температура, белодробни заболявания, диария, детски заразни болести. За тученицата трябва да запомним, че е мощно средство за изчистване на отровите и възпаленията. Затова в китайската медицина тя е класифицирана в раздела билки, лекуващи патогенна горещина и отрови. Всеки ден ние отравяме организма си чрез приемане на замърсена храна и вода, химически лекарства и генно-модифицирани храни. Но има билки, които могат да противостоят на тези отрови и тученицата е една от тях. Тази билка има свойството да неутрализира отровите и тонизира функциите на вътрешните органи.
През 17-ти век в Европа масово са използвали тученицата за лечение на грип и настинка. Приготвяли са я на специална салата от четири билки, чиято рецепта е написана тук по-долу. И действително, пробвайте салата от тученица когато имате вътрешна инфекция! Ще усетите, че сякаш точно от това сте имали нужда, че това е една от най-подходящите храни в случая



Прикачени файлове:




Меню Статии