Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Хипертония

15.08.2017г.

Причините за високо кръвно налягане могат да бъдат различни, затова винаги трябва да се търси специализирана медицинска помощ. Кръвното налягане може да се повиши при влошена бъбречна функция, дефект в калциевата обмяна, атеросклероза, наднормено тегло, стрес, злоупотреба с консумацията на сол и захар, непълноценно хранене, алкохол и др. Натрупването на токсини е ключов фактор за появата на високото кръвно налягане. Консумацията на синтетични вещества, изкуствени добавки, много мазнини води до натрупването на токсични вещества във важни участъци на сърдечносъдовата система.
Съществуват ефикасни природосъобразни методи за нормализиране на високото кръвно налягане, но не трябва да се разчита само на тях, преди да е проведена консултация със специалист.

Ето най-важните от тях:

1. Консумиране на естествени храни
При преработените храни много от естествените съставки, придаващи вкус, се унищожават. Това налага добавянето на мононатриев глутамат, сол, захар и други увреждащи добавки.

2. Разтоварващи дни
Например един ден в седмицата може да е разтоварващ. Така натрупаните токсини и задържана вода се извеждат от тялото.

3. Влакнини
Хората, консумиращи много влакнини, имат по-ниско кръвно от тези с бедна на влакнини диета. Седем грама допълнителни влакнини дневно (лъжица пшенични трици) намалява систолното кръвно налягане с 10 mm/Hg, а диастолното с 5. Нивото на холестерола също намалява с 5 мг за 3 месеца.

4. Плодове, зеленчуци и техните сокове
Разтоварващите дни на сокове е една от най-ефективните форми за лечение на хипертонията. Добри резултати се постигат с 2 до 4 дни на сокове от плодове и зеленчуци, на всеки две седмици, в продължение на 6 месеца. Приемайте 3-4 чаши билков чай, 2 чаши суров зеленчуков сок и 1 чаша плодов сок. Особено полезни са цитрусовите плодове, червена и черна боровинка, моркови, спанак, цвекло, целина. Но според предпочитанията могат да се използват и други плодове и зеленчуци. Всички те намаляват хормоните на стреса, в резултат на което се предотвратява спазъма на кръвоносните съдове.

5. Билки
Листата, цветовете и плодовете на глога имат намаляващ кръвното ефект, поради съдържащите се в тях флавоноиди. Също намаляват нивото на серумния холестерол и предпазват от отлагането му по артериалните стени. Препоръчват се и чайове от мента, червена боровинка, градински чай, котешки нокът, магданоз.

6. Чесън и лук
Чесънът и лукът намаляват кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове

7. Ненаситени мазнини
Чрез изследване на Станфордския университет е установено, че една супена лъжица мононенаситени мазнини на всеки 1000 приети калории намалява систолното налягане с 10 mm/Hg. Най-добрият източник на мононенаситени мазнини е зехтинът. Омега-3 мастните киселини също водят до намаляване на кръвното налягане и предпазват от инфаркт и инсулт. Съдържат се в рибата, орехите, лененото семе, зеленолистните зеленчуци, най-вече в тученицата, която за съжаление много изхвърлят като плевел. Няколко ореха или 1-2 супени лъжици ленено семе, смляно преди консумация и смесено със сусамов тахан и мед, кисело мляко, салата или други храни според предпочитанието ви, са чудесно средство за поддържане на нормално кръвно налягане.

8. Упражнения
Редовните упражнения по 30 минути на ден 4-5 пъти седмично, могат да намалят кръвното налягане от 5 до 20 mm/Hg. Съдействат за укрепване на кръвоносните съдове и елиминиране на стресовите хормони.

9. Витамини
- Витамин Е може да предотврати инфаркт или инсулт, тъй като предпазва от утаяване на тромбоцитите, при което се образуват кръвни съсиреци.
- Холин – важен за намаляване на кръвното налягане. Намира се в яйчния жълтък, бобовите храни, лененото семе, зелените листни зеленчуци.
- Витамин С. Изследванията са показали, че витамин С може да предпази от високо кръвно налягане и дори помага за леко намаляване на вече увеличеното кръвно налягане.

10. Минерали
- Калций. Калцият е "магичен” минерал, контролиращ кръвното налягане. Стабилизира артериалния кръвоток.
- Магнезий. Много от хората, чийто организъм страда от недостиг на магнезий, имат високо кръвно налягане, което се нормализира, като се възстанови нивото на магнезий в организма.
- Калий. Приемането на повече храни , богати на калий, е точно толкова важно, колкото и намаляването на солта. Недостигът на калий кара тялото да задържа повече натрий. Натрият и калият трябва да са в равновесие. Вместо сол може да се използва калиев хлорид



Прикачени файлове:




Меню Статии