Преумората е опасна - 2-ра частПубликувано на: 09.08.2017г.Как да се борим с преумората

1. При наличие на преумора добър ефект върху организма оказва общата нервно-психическа релаксация. Трябва да се използва активна почивка – туризъм или разходки. Водолечебните процедури под форма на хвойнови вани, контрастни душове и обливания, подводен масаж са особено ефикасни. Добър ефект имат масажът, ежедневната гимнастика и различни спорни занимания според предпочитанията - плуване, игри с топка, бягане, туризъм, колоездене, ски и др.

2. Особено важен е природосъобразният ритъм на живот – редуване на трудова дейност, всекидневна почивка и достатъчен нощен сън. Природосъобразният ритъм е разпределен по следния начин: 8 часа труд, 8 – почивка и 8 – сън. В часовете за почивка занимаващите се с умствен труд имат нужда от физическо натоварване. Физическите работници имат нужда от интелектуални дейности в часовете за почивка. Редуването на физическо и умствено натоварване е изключително важно за поддържане на баланс в организма.

3. Не е възможно възстановяване на организма без достатъчен и пълноценен нощен сън. Той осигурява не само необходимата почивка, но и условия за обновяване и изграждане на тъканите.
За възрастните са необходими 7-8 часа сън, за децата от 9 до 12 часа в зависимост от визрастта.
Важно условие за добрия нощен сън е спазването на определен ритъм. Необходимо е да се ляга по едно и също време вечер. За възрастни хора най-добре е това да става от 21 до 23 часа.

При безсъние трябва да се премахнат следните вредни навици: късна вечеря с преяждане, употреба на алкохол и кафе, късно и продължително гледане на телевизия или четене, нередовно и късно лягане в различни часове, нощен умствен труд и напрежение, емоционални преживявания, дразнещи разговори и конфликти вечер. Ако безсънието не се повлияе, трябва да се търсят заболявания, които могат да го предизвикват: невроза, депресия, нарушено мозъчно кръвоснабдяване и др. и ако има такива, да се лекуват.

При безсъние се препоръчва: лека вечеря, приемана в 18-19 ч., разходка след вечеря около 30 мин., лягане преди полунощ, когато е най-добрият сън, отваряне на прозореца през нощта, когато е възможно, изключване на всички светлини в спалнята, за да не се нарушава синтеза на мелатонин (хормона на съня). Не са подходящи за спалня цветя и други растения, защото нощно време те отделят въглероден двуокис.Прикачени файлове:

Затвори