Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Хранене и красота

22.05.2017г.

Балансираното хранене с обилна консумация на плодове, зеленчуци и пълноценни зърнени храни може да ни направи по-привлекателни, като увеличи гладкостта и блясъка на кожата и на тъканите като цяло.
Много жени се опитват да разрешат своите проблеми с мазна или белеща се кожа чрез продукти с външно приложение, без да имат предвид, че клетките на кожата се образуват както всички останали – на основата на хранителните продукти, които те консумират.

Консумацията на плодове, зеленчуци, ядки и семена, които снабдяват организма с витамините А, С и Е, елиминирането на прекалено подправени ястия, въздържането от употреба на алкохолни напитки и намаляването на мазнините в храната, могат да бъдат достатъчни, за да се възвърне блясъкът на една изтощена кожа.

Косата и ноктите са образувания на епидермиса (най-горния слой на кожата). Ето защо едно непълноценно хранене прави ноктите чупливи и с малки бели петна, а косата – суха и без блясък. За да имаме копринено блестяща коса и здрави нокти, трябва да приемаме витамини и минерали, които се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците. Витамин Е, който действа подмладяващо на целия организъм се намира в ядките, житните зародиши, семената (в най-големи количества в слънчогледовите семки).

При недостиг на желязо и силиций се засяга твърдостта на ноктите.
Дефицитът на витамините А и В2 се отразява на очите: отслабване на зрението, особено при слаба светлина, падане и сухота на миглите, зачервяване на клепачите и др. Така наречените цветни зеленчуци (моркови, домати, чушки и др) са добър източник на каротин, от който организмът си синтезира витамин А.
Нормалното тегло е необходимо за красиво тяло, но също е белег на правилно хранене и добро здраве. За да се поддържа нормално тегло трябва да преобладават растителните храни (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, семена).Обилната употреба на мазнини, особено от животински произход, е един от най-значимите фактори за наднорменото тегло.



Прикачени файлове:




Меню Статии