Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Лекарства и храни

04.05.2017г.

Възможно е определени храни да засилят или отслабят лечебния ефект при някои лекарства, както е възможно и засилване на страничните токсични ефекти.
При едновременното приемане на тетрациклинови антибиотици с мляко и млечни продукти, богати на калциеви соли, в тънкото черво се образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват. Богатата на мазнини храна може да потисне чувствително всмукването на някои сулфонамиди и диуретици. При прехранване с белтъчини, възникващите гнилостни процеси в червата потискат всмукването на сърдечните гликозиди и антибиотици. Установено е, че сърдечните гликозиди, много антибиотици, сулфонамиди и транквилизатори се всмукват по-добре, ако се приемат на празен стомах. Затова трябва да се следват указанията на лекаря или тези в листовката за пациента.

Въглехидратната храна, поради ускоряване на чревния пасаж, обикновено нарушава всмукването на някои антибиотици, сулфонамиди и транквилизатори. Съществува известен антагонизъм между хипотензивните средства и натрийсъдържащите храни, докато богатите на калий храни потенцират техния ефект и ефекта на диуретиците. От съществено значение за активността на лекарствата е алкално-киселинното състояние на организма, което до голяма степен зависи от приетата храна. Доказано е, че подкиселяващите храни (месо, риба, яйца, сладкиши) потискат ефекта на повечето салуретици, но потенцират действието на сулфонамидите и противидиабетните средства. Противопоказано е приемането на алкохол при вземане на сънотворни, успокояващи и противоболкови средства. Едновременната употреба на алкохол и аспирин засилва вредното му действие върху стомашната лигавица и може да предизвика кръвоизлив. Храните могат да влияят на разтворимостта, абсорбцията, метаболизма и екскрецията на лекарствата. Различни компоненти на храните могат да повлияят на стомашното pH и времето на изпразване, секрецията на течности и ензими, перисталтиката и жлъчната секреция. Лекарствата от своя страна могат да влияят на абсорбциятя или метаболизма на приетата храна.

Xenical, медикамент, който се използва за редукция на телесната маса, блокира ензимите, разграждащи липидите, от което последва загуба на мазнини, но и на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К.

Проучвания са показали, че редица медикаменти могат да повишат риска от остеопороза – глюкокортикоиди, алуминий-съдържащи антиациди, антиконвулсанти, тетрациклин, циклоспорин.

Някои съставки на грейпфрута инхибират (подтискат) метаболизма и повишават биодостъпността на много медикаменти, чрез блокиране на някои изоензими, които се намират в чревната стена и в черния дроб. Те са отговорни за метаболизма на много лекарства. Блокирайки тези ензими се повишава абсорбцията на лекарствата от червата и се намалява тяхното разрушаване в черния дроб. Като краен резултат се повишава нивото на тези медикаменти в кръвта и нараства риска от токсични ефекти. Изследвания показват, че дори 150 г сок от грейпфрут или изяждането на един плод е достатъчно да причини тези взаимодействия. Ефектът може да продължи до 7 дни след консумацията на грейпфрута или сока от него. Грейпфрутът може да увеличи също риска от кръвотечение, когато се консумира заедно с някои антикоагуланти. Посочват се следните медикаменти, които могат да взаимодействат с грейпфрута и да предизвикат неблагоприятни ефекти: диазепам, нифедипин, кофеин, циклоспорини, кордарон и др.

Някои лекарства намаляват всмукването на редица хранителни вещества, което води до дефицити. Например неомицинът намалява всмукването на мазнините, някои витамини и минерали; пеницил-аминът нарушава усвояването на витамин В6 и увеличава отделянето на мед и цинк с урината.
Напоследък се обръща внимание, че много билкови препарати и хранителни добавки могат да взаимодействат с медикаменти и да предизвикат неблагоприятни здравни последици.

Например:
- Ехинацея с анаболни стероиди и анастетици – повишен риск за хепатотоксичност.
- Глюкозамин с антидиабетни препарати – повишаване на инсулиновата резистентност.
- Чесън с антикоагуланти – повишаване на кървенето.
- Гинко билоба с Тиазидинов диуретик – повишаване на кръвното налягане.
- Зелен чай с Варфарин – намаляване на антикоагулантните ефекти.
- Валериана с барбитурати, алкохол, тиопентал – удължаване на индуцирания от лекарствата сън.
- Витамин Е с Антикоагуланти – засилване на кървенето.
- Рибни мазнини с Аспирин – подтискане на тромбоцитната агрегация и повишаване на кървенето.



Прикачени файлове:




Меню Статии