Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Терор над стомаха - 2-ра част

17.03.2017г.

Природосъобразни мерки за възстановяване на стомашната лигавица.

- Храната да се дъвче добре, за да се смеси със слюнката и да придобие консистенция, подходяща за смилането в стомаха.

- Да не се правят прибързани оценки за поносимостта към различните хранителни продукти. Трудно възприемчивия зеленчук може да стане напълно приемлив при по-добро дъвкане или приемането му под формата на сок или пюре. Поносимостта към плодовете се подобрява, когато не се комбинират с други храни.

- Да се употребяват редовно продукти с омекчаващи свойства, например овесени ядки, ленено семе, бамя, зехтин. С добро въздействие върху стомашната лигавица са билките: жълт кантарион, лайка, невен, мента, бял равнец и др.

- Сокът от зеле има много добре изразено епителизиращо действие върху лигавицата на стомаха, в резултат на съдържащият се в него витамин U. Пие се на гладно, 30 минути преди хранене. Започва се от 30-40 мл., които в рамките на няколко дни стигат до 100 - 200 мл. Пие се бавно, на малки глътки. Не се добавя сол. Противопоказан е при обострен гастрит, с повишена киселинност.

- Да се вземат мерки за общото укрепване на организма и най вече на нервната система, тъй като и най-добрата храна не може да се усвои правилно при разбалансиране на нервната регулация.

- Да не се допускат междинни хранения. Храносмилателният процес трябва да завърши, стомашното съдържимо да се евакуира от стомаха и едва тогава да се пристъпи към следващото хранене.

- Да не се смесват прекалено много продукти на едно хранене, за да не се затруднява храносмилането.

- Да се вечеря най-малко 3 часа преди сън, защото почивката през нощта е от съществено значение за възстановителните процеси в организма, в това число и на стомаха.



Прикачени файлове:




Меню Статии