Клуб Здраве - Велико Търново

Статии за здравето

Лекарства на трапезата

19.09.2016г.

Бадеми

Съдържат:

- белтъчини-15-21%

- фолиева киселина

-аминокиселината тирозин, която участва в производството на допамин-невротрансмитер, активиращ центъра на удоволствието в главния мозък.

- магнезий - голямо количество - влизащ в състава на много ензими, които участват в обменните процеси.

- антиоксиданти - кверцетин, който предпазва мозъчните клетки от свободните радикали.

- ненаситени мастни к-ни - намаляват лошия холестерол и триглицеридите.

Ежедневна употреба намалява лошия холестерол (липопротеини с ниска плътност) с 8-12%.

Проучване показва, че тези, които консумират ядки 5 пъти седмично са с 50% намален риск от инфаркт.

- фибри - значително повече от останалите ядки.

- калций - повече от останалите ядки (100гр.-239мг. )

- вит. Е - голямо количество.

- летрил (В17-амигдалин) - съдържа токсично в-во циан. Ензимът родоназа превръща циана в безопасен, но този ензим липсва в раковите клетки.


Орехи

Съдържат:

- омега-3 мастни киселини ( 30 гр.- 6-7 ореха съдържат 2,6г) - изключително ценна храна за мозъка (повишават концентрацията, усилват паметта, облекчават депресията ) подобряват нивото на холестерола, снижават високото кръвно налягане, подсилват имунната система, поддържат хормоналния баланс, подобряват състоянието на кожата, оказват антиканцерогенно действие. За правилното функциониране на организма е необходимо съотношение между омега 3 и омега 6 - 1:1.

- Манган - активира ензими, необходими за усвояването на хранителните вещества, участва в производството на половите и тироидните хормони

- йод-поддържа функцията на щитовидната жлеза

- антиоксиданти, фибри

- желязо, калций, мед, цинк, йод, магнезий.

- витамини-гр.В, А, С, Е.

- висококачествени белтъчини, с голямо съдържание на триптофан (участва в производството на серотонин)

Благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли-профилактика на рака на гърдата.
Предпазват от атеросклероза, хипертония, анемия, заболявания на щитовидната жлеза, образуване на камъни в бъбреците.
Орехите са висококалорични, но при консумация на 30 гр. дневно – ускоряване на метаболизма, изгаряне на калории, зареждане с енергия.

В “крепостната” клетъчна стена предимно течните омега-3 м.к. са подвижните “мостове”, които облекчават транспорта на хранителните вещества и своевременното елиминиране на отпадъците.



Домати

Съдържат:

- вит.С и бета-каротин. Един голям домат ( 200гр. ) задоволява дневните нужди от вит.С и вит. А. Поради неустойчивост на вит. С да се нарязват непосредствено преди употреба.

- микроелементи - желязо, калций, калий, фосфор, мед, цинк, йод.

- фитонциди и пектин.

- ликопен ( фитохимикал ), който е с много силно противораково действие. Научно изследване в САЩ проведено с 14 000 души и в Норвегия - с 3000, е установило, че консумирането на домати над 14 пъти месечно рязко намалява риска за раково заболяване. Ликопенът е термоустойчив. Има 100 пъти по-силна активност да улавя свободните радикали от вит. Е. Достатъчно количество ликопен и бета каротин през лятото - естествена защита на кожата от УВ лъчи ( около 2 домата дневно ).



Лук

Съдържа:

- минерални соли - калций, калий, фосфор, желязо

- витамини - В1, В2, Е, С ( в зелените листа 35мг.)

- етерични масла с бактерицидни свойства

-пектин и кверцетин – биофлавоноид ( пигмент с растителен произход ), антиоксидант с противораково действие – пречи раковите клетки да се размножават като подтиска ензими, които увеличават скоростта на тези процеси. Биофлавоноидите имат уникалното свойство да защитават растенията от различни замърсители.

Има мощно противовъзпалително д-е, укрепва клетъчните стени, подсилва имунната система.
Има антисклеротично д-е - подобрява храносмилането, активира двигателната и секреторната функция на стомашно-чревния тракт, снижава серумния холестерол. Усилва секрецията на храносмилателните сокове. Има обезболяващ и противооточен ефект при натъртвания.



Чесън

Един от най-уникалните зеленчуци.

Съдържа:

- 17 микроелемента. Най-голямо е количеството на йода - благоприятно влияние върху щитовидната жлеза. Съдържа рядък елемент - германий, с противотуморен ефект.

- витамини - А, В, С.

- алицин – етерично масло със силно антибактериално д-е. Част от алицина се излъчва през белите дробове и действа отхрачващо.

Действие:

- Снижава холестерола. Учени в от университета “Лома Линда” провели експеримент с 50 пациенти – 6 месеца приемали по 1 гр. екстракт от чесън на ден – 60% от тях снижили нивата на холестерола.

- Стимулира обмяната на веществата. Намалява отлагането на мазнини.

- Антикоагулант – само 2 шкилидки чесън на ден предотвратяват образуването на съсиреци.

- Антибактериално и противоглистно д-е.

- Подобрява дейността на имунната система.



Ябълки

Съдържат:

- почти всички витамини и минерали.

- биофлавоноиди (пигменти с растителен произход) - мощни антиоксиданти

- кверцетин - понижава риска от рак на белите дробове с 46%. През 2001г американски лабораторни изследвания показват, че ябълките спират растежа на раковите клетки в простатата, а рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30-40%.

- Катехин - хора с по-високо съдържание на катехин в кръвта страдат по-рядко от инфаркт.

- голямо количество пектин (разтворими естествени влакнини). Свързва се със солите на тежките метали и образува комплексни съединения, които не могат да преминат през чревната стена и се изхвърлят навън. Свързва се и с всички токсини, които се образуват при разграждането на храната

- високо съдържание на бор - профилактика на остеопорозата.

Най-мощен враг на излишните килограми е ябълката изядена сутрин на гладно. Японски учени доказват, че системното консумиране на ябълки драстично намалява мазнините в организма.



Покълнало жито

Съдържа:

- почти всички микроелементи

- вит. А и Е

- бета каротин

- фитоестрогени

- цинк (укрепване на паметта, понижаване на умората)

- пектин

При покълване всички съставки увеличават значително количеството си и се видоизменят в лесно усвоима форма. По време на покълването жизнената енергия е най- силна. Вит. Е се увеличава 30 пъти, вит. В6 -10 пъти, В1 и В2 - 4 пъти.

Действие:

- не лекува отделните болести, а целия организъм

- стимулира храносмилането - намалява наднорменото тегло

- антиканцерогенно (стимулира имунната система, съдържа голямо количество антиоксиданти)

- подмладяващо

- детоксикиращо

- нормализира бактериалната флора (произвежда много ензими)

- увеличава подвижността на ставите

- нормализира остротата на зрението

- заздравяване на костите

- обогатяване на кръвта с кислород

- повишава регенеративната способност на клетките - отдалечаване на старостта

Възможни са обостряния на хронични заболявания при оздравителния процес.
Минимална полезна дневна доза – 3 с.л.



Броколи

Съдържат:

- K, Mg. F

- вит. С, В6, Е

- фолиева киселина. Необходима е за метаболизма на аминокиселината метионин. Образувалият се при метаболизма хомоцистеин не се натрупва в организма и се превръща в безопасното съединение цистатионин. Повишеното ниво на хомоцистеин води до нарушаване на стената на кръвоносните съдове и последващо отлагане на атеросклеротични плаки. Стимулира еритропоезата, образуването на антитела. Има ключова роля при синтеза на серотонина и норадреналина - добро настроение, способност да се възхищаваш, чувство на уверенаст в себе си, радост и оптимизъм.

- сулфорафан (естествен биохимикал) - силно антиканцерогенно д-е.

- Дневна нужда 200 мкг. Една чаша броколи - 95мкг.

Неустойчив на загряване, светлина и кислород. При термична обработка се губят
около 50%.



Целина

Съдържа органичен натрий, който поддържа Са в разтворено състояние, богата на Mg и Fe. Особено полезна при употреба на концентрирани въглехидрати и нишесте. Смес от целина и моркови – възстановяване на всякакви нервни разстройства. При редовно приемане – 2-3 пъти седмично – разсейване на отлаганията от неорганичен Са.

Сок от целина със супена лъжица мед преди ядене подобрява храносмилането и укрепва имунната с-ма.

Целината е богата на вит. С, предпазва от много видове рак, атеросклероза и тромбоза укрепва имунната с-ма. Богата е на флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства. Съдържа активни съставки, релаксиращи мускулите и намаляващи нивата на хормоните на стреса. Помага за очистване на токсините от тялото.

Поради отличното си диуретично д-е целината помага при лечение на хипертония, инфекциозни заболявания на пикочо-половата с-ма и възпаление на ставите.
Оказва благотворен ефект върху нервната с-ма-съдържа етерични масла, които облекчават напрежението. Полезна за кожата, косата и очите. Мощен естествен афродизиак.
Ползите са значително по-големи когато се яде сурова.



Зеле

Зелето е с висока хранителна стойност и многобройни лечебни качества. Съдържа фитонутриенти, които помагат на тялото в борбата със свободните радикали, подпомагат производството на ензими, които помагат за детоксикация на организма. Пресния сок от зеле помага при гъбични инфекции и при гастрит. Действа противовъзпалително и е отлично средство за защита срещу язви-съдържа вит. U.
Понижава „лошия” холестерол. Зелето съдържа много вит. С който помага за изгарянето на излишните мазнини. Зелевият сок пречиства кръвта и премахва токсините от тялото. Свободните радикали и пикочната киселина, които се считат основна причина за ревматизъм, подагра, артрит, заболявания на кожата, също се извеждат от тялото , благодарение на консумация на зеле.



Нахут

Добър източник на белтъчини-20г на 100г., докато съдържанието на мазнини е ниско-5.

Ниско калоричен, с нисък гликемичен индекс.

Полезен източник на изофлавони, които подтискат образуването на тумори. Съдържа цинк, който подобрява имунната система.
Помага за свалянето на високия холестерол и кръвно налягане.

Съдържа 180мг./ на 100г./ калций /в млякото е 128/, 186-магнезий, 580мг калий.
Богат на витамините от група В.


Овесени ядки

Съдържат 13г. белтъчини на 100г. Богати са на желязо -3,6 мг., докато в спанака е 2,7. Съдържат големи количества витамини от група В.
Регулират обмяната на веществата, жизнения тонус и подсилват имунната с-ма.

Съдържат 66мг./ на 100г./ калций, 80-магнезий, 360мг калий.



Прикачени файлове:




Меню Статии