Тайните на дълголетието

Инструменти за здравословен живот

Text Box: КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ:
	Поемете по-голяма отговорност за личното си здраве. Научете нещо за основната анатомия и физиология на тялото. Научете се да си мерите пулса и кръвното налягане.
	Освободете се от този манталитет за "острите грижи" (т.е. прилагане грижи и медицина само когато се касае за остри случаи и заболявания) и фокусирайте върху предпазването от болестите.
	РЕШЕТЕ да ЖИВЕЕТЕ! 
	Не е необходимо да умирате преждевременно или да прекарвате последните 20 години от живота си по болници и санаториуми.
	Постепенно променете стила си на живот. Не галопирайте, предприемайте наведнъж само по една стъпка и всеки ден живейте само за деня, без да се безпокоите за утрешния ден. Опитайте се да спечелите някой, който е около вас или някой ваш близък, да ви помогне в тази промяна.
Text Box: 	От Втората световна война насам са направени огромни крачки в медицината, но те са били направени главно по отношение грижата за острите заболявания, а не по отношение на ПРЕВАНТИВНАТА МЕДИЦИНА. Това положение не е било планирано, а е произтекло от обстоятелствата. Може би най-голямо влияние е оказал демографският фактор, с миграцията на населението от селото към града. От там e промяната в стила на живот. Разменя се чистия въздух за смога и физическата активност с гледането на телевизия. Заменя се ходенето пеша на работа с ползването на автобус или кола. Втората световна война подтиква към масово тютюнопушене, увеличаване употребата на алкохол и масовото разпространение на наркотиците.
	В началото на века хората умират главно от инфекциозни болести; сега се умира в повечето случаи от дегенеративни заболявания - сърдечносъдови, рак, диабет. Днес вече се контролират повечето инфекциозни болести благодарение наличието на безопасни водни източници и обезопасена отходна мрежа, чрез масови ваксинации. Овладени са такива убийци като скарлатината, полиомиелита, дифтерита заушките. Острите инфекции в по-голямата си част могат да бъдат излекувани с антибиотиците. 
	Но сега предизвикателството пред здравеопазването е какво да се прави с „епидемията” от дегенеративни заболявания, ПРИЧИНЯВАНИ ГЛАВНО ОТ НАШИЯ СТИЛ НА ЖИВОТ. Въпреки зрелищният напредък в медицинската наука през последците 70 години, нашата здравна индустрия е впрегната да обслужва по-скоро острите заболявания, отколкото да ни предпазва от болести. Сега сме принудени да се направи преоценка на средствата, хвърляни за острите заболявания, които надхвърлят възможностите на всеки човек, а въпреки това не се получава много по-добро здравеопазване. Статистиката сочи, че процентът на заболеваемостта и смъртността не намаляват. 
	Освен това, ние живеем ио-дълго и като последица се получава едно нарастване на главно възрастовата група над 65 години. А по-старите хора са по-чувствителни към болести и имат по-малка съпротивителна сила спрямо инфекциите. 
	Този възрастов феномен се прибавя към епидемията от дегенеративни болести, която наблюдаваме в края на XX и началото на ХХI век.
Text Box: 	СТАРЕЕНЕТО НЕ Е ГЛАВНИЯТ ФАКТОР.
	Нашето общество е станало охолно и отдадено на себезадоволяване. Пушим твърде много, пием твърде много, ядем твърде много. Обичаме богати храни. Ако се сметне колко хора са с наднормено тегло, само Америка тежи с 40 милиона тона повече!
	Освен това съвременното общество е пристрастено към зрелищните спортове. Повечето от нас обичат да гледат как ДРУГИТЕ спортуват! Щастието за повечето от нас се състои в наблюдаването на цял парад от спортове през уикенда. 
	Прост факт е, обаче, че високите разходи за здравеопазване могат да бъдат драматично намалени не чрез увеличаване умението ни да се справяме с острите заболявания или чрез подобряване на хирургическите техники, но чрез съдействие за промяна в стила на живот. Първата гигантска крачка в тази насока е да се убедят хората да изоставят пушенето; втората да се убедят пълните хора да променят навиците си на хранене; третата - да се планира една лична програма за физически упражнения за всеки. Даже и частичният успех в тази тройна атака ще спести МИЛИАРДИ лева всяка година!
Text Box: 	ТРЕТИЯТ УБИЕЦ В НАШИЯ СПИСЪК Е НАСИЛИЕТО 
	Убийствата, самоубийствата и насилствените нещастни случаи поглъщат голяма част от населението.
	НЕДОХРАНВАНЕТО Е НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО. Лошото хранене не се състои само в недостатъчно храна, но също така и в яденето на твърде много или непълноценна храна. 
	През 1900 г. средната очаквана продължителност на живота беше 50 години. През 1987 г. очакваната продължителност на живота е 75 години. Спечелили сме 25 години живот за един период от 100 години. Но това се дължи главно на намалената детска смъртност. През 1900 г. около 40% от новородените умираха преди да навършат една година. Днес губим само един процент.
	Добрата новина обаче е, че сме добавили качество и количество и към живота на възрастните. Смъртта от удар е намалена с 40% през последните 25 години. Ракът, с изключение на рака у пушачите, също изглежда е намалял малко. Това са добрите новини, но най-добрата все още следва. 
	Най-добрата новина е, че държим в ръцете си ключа, с който можем да добавим количество и качество на собствения си живот. Можем да изберем да направим сега известни поправки в нашия стил на живот, който ще ДОБАВИ НАЙ-МАЛКО ШЕСТ ГОДИНИ към очакваната продължителност. Това е ПОЧТИ ТОЛКОВА ИЛИ ДОРИ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ ЧУДЕСА, КОИТО МЕДИЦИНСКАТА НАУКА Е НАПРАВИЛА ЗА НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ - и всичко това ще ни струва само малко лични усилия. Всъщност вие ще спестите и пари когато добавяте качество и години към вашия живот. Каква удачна сделка!
Text Box: Copyright ©2016

           Нашите тела се нуждаят от упражнения и почивка, слънчева светлина и подходящо хранене. Ако нарушим законите на здравето, ще трябва да си платим - загуба на свободата поради болестите. За да имаме свободата да използваме телата си в най-пълния им капацитет, трябва да живеем в хармония със здравните закони. Самоконтролът е силата, която ни дава възможност да направим точно това.

Text Box: 	Това се потвърждава и от най-простите статистики. Например, първите три причини за смърт през последните десет години са били сърдечно-съдовите заболявания, ракът и диабетът. И трите са свързани със стила на живот. Според Службата за обществено здравеопазване двата главни обществени проблема са свързани е пушенето и пиенето. От 5000 души 1000 умират преждевременно от вредното влияние на цигарите върху сърцето и белите дробове. Смъртността, причинена от алкохола, е малко по-малка, но пък спиртните напитки са сериозен фактор и за катастрофите, убийствата и самоубийствата. 
	ТЮТЮНЪТ И АЛКОХОЛЪТ СА ДВЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ОБЩИ ПРИЧИНИ ЗА СМЪРТНОСТ.
Text Box: NEW START® e регистрирана запачена марка на една цялостна система за нов здравословен начин на живот; лечение и предпазване на болести и изгражгдане на здравословни навици, широко разпространена и радваща се на голям успех в САЩ и по цял свят.

Nutrition								Храна
Exercise								Движение
Water									Вода

Sunlight								Слънчева светлина
Temperance, drugfree living		Въздържание, свободен от упойващи вещества живот
Air									Въздух
Rest									Почивка
Trust									Доверие

         Култивирайте у себе си нови и по-добри навици, но вие сте, който трябва да направите това. Не се чувствайте виновни, ако от време на време правите грешки или не следвате изцяло програмата.

         Ключът към успеха е непрестанна промяна.

         Информацията, която се предоставя на този сайт се базира на разработената световно известна програмата Ново начало (New start) за нов и здравословен начин на живот, за въстановяване на енергията и намиране на ново удоволствие от живота.