Клуб Здраве - Велико Търново

Любопитни факти за здравето

В сезона на гроздето

10.10.2017г.

Според Световната здравна организация 70% от заболяванията на човешкия организъм се дължат на лош и престъпен начин на хранене. Според нея, ако консумираме всеки ден по 400-500 грама плодове и зеленчуци ние драстично намаляваме опасността от ракови заболявания, тъй като те съдържат химически съединения, които унищожават канцерогените още в началната фаза на тяхното развитие. През есенния сезон се радваме на изобилие от грозде, което може да даде много ползи за здравето. Най-важната съставна част на гроздето са захарите – глюкоза и фруктоза. Съдържа калиеви и калциеви соли и витамини – А, В1,В2 и С. В гроздето се срещат и ферментите инвертаза, протеаза, пектиназа и липаза. Те оказват важно влияние при храносмилането. Лозата има много голям коефициент на използване на слънчевата енергия, благодарение на което натрупва и превръща в енергия ценните за човешкия организъм въглехидрати – глюкоза и фруктоза, които имат хранително и лечебно значение за организма. Гроздовата захар е необходима за мускулите и особено за сърдечния мускул. Тя улеснява усвояването на кислорода от тъканите. Гроздовата захар действа диуретично и по този начин пречиства кръвта, бъбреците и пикочните пътища. Тя увеличава защитните сили на чернодробните клетки и има антитоксично действие. Нормализира се секреторната функция на стомашните жлези. Минералните соли повишават алкалната реакция на кръвта. Преминаването на алкалните соли на кръвта във въгледвуокисни съединения, отделяни с урината, спомага да се очистят бъбречните каналчета от натрупаните в тях болестни продукти – отпаднали епителни клетки и солите на пикочната киселина. Гроздето засилва перисталтиката на червата с което предотвратява запека. Активира чернодробните клетки, при което се отделя повече жлъчка, неутрализират се резорбираните от дебелите черва отровни продукти и по този начин се предпазва организма от постоянно самоотравяне. Жлъчката се разрежда и настъпва основно промиване на жлъчните пътища и жлъчния мехур. Гроздето съдържа флавоноиди, които предпазват клетките от образуване на тумори. Киселините които съдържа гроздето обезвреждат натрупаните в организма канцерогени и по този начин предотвратяват развитието на рак.
Тученица

12.07.2017г.

Ще намерите това растение в много дворове и за съжаление често бива изхвърляно като ненужно. Много хора смятат тученицата за плевел, без да подозират за ценните и качества.
Тученицата подпомага здравето на сърдечно-съдовата система. Съдържа повече омега-3 мастни киселини отколкото някои риби. Сред растенията тя е най-богатият източник! Това я прави верен помощник в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.
Способността на билката тученица да неутрализира високите стойности на холестерола предпазва кръвоносните съдове от загуба на еластичността, втвърдяване и натрупване на холестеролови плаки. При такава характеристика е ясно, че рискът от инфаркт намалява.
Ценна е за здравето на очите, лигавиците и кожата - растението е с високо съдържание на витамин А.
Укрепва общото здравословно състояние и дава енергия. Тученицата е невероятен източник на витамин С, витамин В-комплекс, желязо, магнезий, калий и калций. Менюто с тученица намалява риска от злокачествени заболявания, а при раково болни подобрява общото здравословно състояние. Това въздействие се дължи на могъщите антиоксиданти бета-цианин и бета-ксантин, които съдържа. С тяхна помощ се овладява негативното действие на свободните радикали – именно те причиняват увреждания на клетъчно ниво и израждане на клетки и тъкани. Прясната тученица е чудесен източник на фибри; това я прави добър вариант за активиране на чревната перисталтика. Този въпрос е важен заради условието тялото да не задържа токсини и шлаки, да се освобождава от тях максимално бързо.
Освен това включването на тученица в менюто съдейства за добро засищане и успешен контрол върху апетита. Ненадминатата тученица по един чудесен начин вкарва в тялото високи хранителни стойности – протеини, минерали, витамини, омега-3-мастни киселини, и всичко това при ниски калории, само 16 за 100 г зелена маса. Ето защо въпросната тученица има място в борбата с наднорменото тегло.
Най-добре е да се ядат пресни листа. Термичната обработка намалява полезните свойства на растението. Може да се съхрани в хладилник до 3 – 4 дни, а за зимата може да се замрази във фризер. Най-добре е да се консумира в смути, салати, таратор или други ястия, където не се обработва термично. Замразената тученица поради омекване при размразяването е най-подходяща за смути. Добре е да знаете, че тученицата е с високо съдържание на оксалова киселина. Затова е добре хората с установени оксалатни камъни в пикочните пътища да избягват консумацията й. Всички останали могат да похапват спокойно от нея.